PROJECT

WOLLONGONG COURTHOUSE

Architecture Interior Design Heritage & Conservation Adaptive Reuse Public & Tourism
  • Client:

    Department of Justice NSW

  • Location:

    Wollongong, NSW Australia

  • Budget:

    $17.5 Millions

Jackson Teece’s refurbishment of the Wollongong Courthouse injects new life into interior spaces of the Court building, anchoring the site to its past while meeting the needs of its future. A key civic institution, we were excited to return the building’s entrance to its heritage frontage and transform its former forecourt into an urban space that serves its local community.

A new facade and entrance extends the building’s floor plate, designed with reference to both the original 1886 Courthouse and the contrasting brutalist style 1970’s Government Architects addition. This collation of disparate ideas was a fundamental building block in connecting the past, present and future.

With a calming palette of materials, colours and simple yet elegant proportions, Jackson Teece’s interior design rationalises the complex internal circulation linking the seven courtrooms, and transforms an unused internal courtyard into a contemporary central atrium space befitting this important civic building.

Project Leadership
Damian Barker

Managing Director

Trevor Williams

Senior Associate

Related Projects
Completed
St James Chapel
Architecture
The Waterhole Cafe
Architecture & Facade Design
Shibuya Miyashita Park
Related Projects
Commercial & Workplace Design
Sydney Ports Marine Operation Centre
Architecture
The Waterhole Cafe
Completed
St James Chapel