PROJECT

ANGLICARE WOOLOOWARE SHORES

Architecture Completed Sydney Senior Living & Residential Care Interior Design Masterplanning
  • Client:

    Anglicare

  • Location:

    Taren Point, NSW

  • Budget:

    $60 Million

  • Size:

    43 Seniors Living Apartments & 48 RACF

  • Awards:

    UDIA NSW Finalist Excellence in Aged-Care. Woolooware Shores by Anglicare
    Urban Taskforce Awards Winner – Anglicare Woolooware Shores

Anglicare currently operates the existing Woolooware Shores Retirement Village on the adjacent site at Taren Point, south of Sydney NSW.

 

They acquired the adjoining site to provide additional seniors residential and care facilities to meet market demand and feed into the existing facilities.

 

The recently completed facility includes 183 self-contained apartments and 48 residential aged care beds across six new buildings.

 

This will reinvigorate the waterfront, offering a diverse range of new community facilities while maximising rolling water aspects and expansive district vistas. The Woolooware Shores Retirement Village is designed to promote growing opportunities for social interactions, equitable access and community awareness.

With sustainability at front of mind, the new energy efficient buildings have been positioned and oriented on the site to maximise local water front cross breezes and ample solar access for residents, achieving passive design via sun controlling elements as well as the integration of solar photovoltaic panels on the roofs. Shading, natural ventilation and thermal massing will achieve high personal comfort and low energy consumption for the occupants.

 

Damian Barker

Director

As the central focus of the site revitalisation, new community spaces are strategically integrated into the buildings and distributed throughout the site to maximise access to landscaped common areas for resident and visitor use. This considered design promotes increased social interaction and a greater sense of wellbeing.

 

The landscape design includes the rejuvenation of two riparian corridors which will be planted with mostly indigenous plant species. And to build a stronger relationship with their coastal environment, residents will also have access to three new landscaped podium areas with views toward Woolooware Bay.

Intrinsic to the project was the holistic and integrated approach taken by the interior design team.

  • Inspired by its coastal location the Interior Design of the Residential Aged Care Facility incorporates soft blues and driftwood timber tones. In the reception area custom inset carpet is derived from the waves of the oceans while curved joinery forms take on the rolling hills of sand dunes.
Related Projects
Jackson-Teece_M-by-Montefiore_Architecture-Interiors-Seniors Living
Architecture
M by Montefiore
Architecture
Anglican Care Kilpatrick Court
Architecture
Carrington Care Paling Court
Project Leadership
Damian Barker

Managing Director

Connie Argyrou

Director

Nik Dunoski

Associate

Kate Callanan

Senior Associate

Andrew Tesoriero

Director

Claire Neylan

Associate