PROJECT

GRESHAM STREET HOUSE

Completed Architecture Brisbane Interior Design Residential Sustainability
  • Client:

    Private

  • Location:

    Brisbane, QLD Australia

  • Size:

    200m2

  • Awards:

    2017 Houses Awards Shortlisted – Sustainability award
    2017 Houses Awards Shortlisted House Alteration & Addition under 200m
    2016 December Issue: Featured in Habitus Living Magazine

This re-creation of a family home, tailored to its occupant’s lifestyles, was realised through the careful consideration of layout and context. Visual and physical connection to landscape and open space is a recurring theme, contributing to a serene and subtropical living experience.

The existing area of the house was delineated from the newer pavilion through the use a restrained material palette consisting of spotted gum timber flooring, dark veneer joinery, and Carrara stone. This approach can also be seen clearly in the treatment of the external of the building.

 

Daniel Hudson

Director

The design carefully considered solar access and control. The pavilion addition faces north with angled timber blades eliminating solar penetration during the summer, with full sun penetration in winter. Galleries of louvers are oriented to encourage cool airflow from the pool and the cooling bay breeze from the east, while high positioned louvers allow heat to escape.

Related Projects
Residential
Annandale House
Project Leadership
Daniel Hudson

Director

Kate Callanan

Senior Associate