PROJECT

CARRINGTON RECREATION CENTRE

Architecture Completed Sydney Senior Living & Residential Care Interior Design
  • Client:

    Carrington Care

  • Location:

    Camden, NSW Australia

Bridging the gap between then and now, this 1980’s function and recreation centre has found its new place as the centrepiece for community engagement amongst residents of the Carrington Centennial Care facility.

 

Nestled amongst a wider parkland campus, and capturing the freedom of resort style functionality, the new facilities interconnect with a traditional small scale village square, civic function room and recreation spaces. Drawing on the laid-back style and clean-cut material palette of contemporary holiday facilities, this multi-function space playfully keeps one foot in the heart of regional Australia’s past, while placing the other firmly in the 21st century.

  • A new smaller brick structure houses a gymnasium and art spaces. Circulation is largely external along extensive covered timber decks with four levels accessed via an external lift

White painted timber structures, timber floors, central gardens and plantings on site establish a light and inviting mood. And shaded covered balconies wrap around buildings to offer respite for those who need it. Looking to promote active involvement in the residential community, activity spaces and function rooms for various gatherings are dotted throughout. From yoga groups to arts and crafts sessions, this hub is designed to inspire, engage and bring people together in their shared passions.

  • The complex focuses both externally to the woodland setting and internally to a bowling green. Visually the existing faux heritage building has been stitched into the extensions via a series of design decisions which migrate across both interior design and architecture.
  • Aged care is often hospital-like and in this facility timber replaces aluminium frames, balustrades and bench tops are copper, walls are clad in black stained timber panels and most surfaces are painted in a white satin enamel that gives a softness to the environment.
Project Leadership
Damian Barker

Managing Director

John Gow

Director

Andrew Tesoriero

Director

Related Projects
Architecture
St James Chapel
Jackson-Teece_M-by-Montefiore_Architecture-Interiors-Seniors Living
Architecture
M by Montefiore
Completed
Aveo Bella Vista